x

Kedves Szülők!

Babamóka Babaúszó Tábort indítunk!
Részleteket a "Babaúszó tábor" menüpont alatt olvashatnak.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Csizmadia Melinda

twitter facebook
virágbabaúszásról

Csecsemőúszás története külföldön

A csecsemőúszás története nem is gondolnánk, hogy milyen gazdag és távoli múltba nyúlik vissza. Már 1778-ban, amikor Cook kapitány elérte a Hawaii-szigetcsoportot, igen érdekes feljegyzéseket készített az ottani csecsemőkről. "Az újszülött csecsemők a hátukon lebegtek a meleg áramlatokban és a lagúnákban." Rendkívül érdekes megfigyeléseket írtak le a meleg vizek és csendes öblök közelében élő népekről, akik gyermekei hamarabb tanultak meg otthonosan mozogni a vízben, mint a szárazföldön.

Az első tudományos megfigyeléseket és feljegyzéseket dr. Myrtle McGraw készítette arról, hogy az alámerítéskor a légzés irányítása és az úszómozdulatok összehangoltsága egymást erősítő tényezők.

Európában a csecsemőúszás elterjedését a Szovjeteknek köszönhetjük, ők az 1960-as évektől foglalkoznak a témával, és már 1978-tól hivatalosan elfogadott egészségvédő és testnevelési programként működik a csecsemőúszás, kádas előkészítéstől az úszástanulásig tornával és masszázzsal egybekötve.

A másik "babaúszó nagyhatalom" Ausztrália volt. A 1970-es évek vége óta mindenki számára elérhető a csecsemőúszó program, amit elsőként egy házaspár dolgozott ki és saját gyermekein tesztelt.

A '70-es évek után Szovjetunión, Ausztrálián és az USA-án kívül a világ más részein is elkezdtek a csecsemőúszással foglalkozni pl.: Japánban, Németországban, Skandináviában…

Csecsemőúszás története Magyarországon

A magyar történet nem tekint vissza régmúltra, 1980-as években vetette meg lábát kicsiny országunkban. A ’80-as évek elején Rosenfelt Ildikó védőnő vett részt egy képzésen a Szovjetunióban, és hazatérve vízben is elkezdett csecsemőkkel foglalkozni. Majd 1987-ben Székesfehérváron Bánhegyi Gábor úszó szakedző kezdett saját gyermekein kísérletezni számos külföldi szakirodalom tanulmányozása után.

De elsőként uszodai keretek között Budafokon 1986-ben indult el csecsemőúszás Karsay Ferenc és dr. Gömöry Géza vezetésével, akik ma is folytatják ezt a munkát.

E hosszú-hosszú előkészítésnek igen pozitív következményeképp, mára szinte természetes, hogy az anyukák és apukák hetente legalább egyszer babaúszásra mennek csemetéjükkel, ahol egy önfeledt órát töltenek együtt.

Babaúszás pozitív hatásai:

 • a babaúszáson résztvevő csecsemők, gyermekek mozgás- és értelmi fejlődése gyorsabb és jobb az átlagnál,
 • nő a babák ellenálló képessége, ritkábban lesznek betegek,
 • újfajta mozgástapasztalatot szerezhetnek a babák,
 • prevenció,
 • sérülés esetén rehabilitáció,
 • szocializációs közeget biztosít, ezek a babák általában könnyebben barátkoznak,
 • szülő-gyermek kapcsolat erősítésének lehetősége,
 • a rendszeres terhelés pozitív hatással van az agyra, javítja annak szellemi kapacitását,
 • a rendszeresen úszó babák, annyival lesznek edzettebbek és egészségesebbek nem úszó társaiknál, mint amennyivel egy sportoló jobb állapotban van egy átlagos életminőségű embernél,
 • lehetőséget nyújt a magzati mozgások folytatására,
 • megjeleníthetők az elemi mozgásminták (kúszás, mászás, járás),
 • lehetőséget nyújt a passzív kimozgatásra, ennek főleg a sérült babák esetében van nagy jelentősége.

Mikor ne ússzon a baba:

 • ha súlyos légzőszervi megbetegedésben szenved,
 • ha gombás fertőzése van a babának, vagy a szülőnek,
 • ha nyílt sebe vagy váladékozó sebe van a babának vagy a szülőnek,
 • ha fertőző bőrfertőzése van a babának vagy a szülőnek,
 • ha olyan súlyos epilepsziája van a babának, hogy az orvos eltiltja.

Búvárreflexről

babaúszás, búvárreflexA gyermekekben kb. 6 hónapos korig él az úgynevezett búvárösztön, aminek lényege, hogy a légzés mindig kilégzéssel indul, így ha víz alá kerül a baba, akkor sem lélegzik be vizet. Egészen addig tudjuk kihasználni ezt a reflexet, amíg tudatossá nem válik, miszerint a vezényszó pl.: "merülünk, locsi" szó elhangzása után nem vesz levegőt a baba. Tehát a reflexet nem tartjuk fent, nem is tudjuk, mert kioltódik, nagyon helyesen, hiszen betöltötte feladatát, segítségével tudatossá tesszük a levegő visszatartást. A búvárreflex elmaradása után is lehet a babákat merülni tanítani, ilyenkor sok-sok gyakorlás után a vezényszó hallatára tudják, hogy a víz alá mennek. Természetesen, ahogy már említettem ilyenkor nem a reflex, hanem a tudatos levegővétel, levegő visszatartás érvényesül náluk.

Tanfolyamról

Az általam "Nem Csak Pancsi Programnak" nevezett babaúszást a Bárányfelhő Fejlesztő Gyermekközponttal közösen szervezzük. Az órákat egy hatalmas tudású és tapasztalatú gyógytornász kolléganő vezeti.

A foglalkozásokon a víz megszerettetésén, a szülő-gyermek kapcsolat összehangolásán túl, kiemelt szerepet kap a babák harmonikus mozgás és értelmi fejlődésének támogatása.

A programot kádas úszással kezdjük a családok otthonában, 8 hetes kortól kb. 5 hónapos korig. Míg a medencés foglalkozásokat a baba és a szülő, a 3. oltás után egészen 3 éves korig látogathatja. Ezek a foglalkozások integráltan, a kornak és a tudásszintnek megfelelően 4 csoportban zajlanak sok-sok mondóka, ének, játék és eszköz kíséretében.

Helyszín: Zuglóban a BVSC uszoda látogatóktól elzárt, csak csecsemők és óvodások által használt tanmedencéje.

Időpont:

Hétfő délelőttönként
10:15-kor már a vízben vagyunk, ezért legkésőbb 9:55-re érkezzetek meg, az aulában együtt gyülekezünk, és onnan együtt megyünk be a babás öltözőbe.

Én jelenleg babaúszás foglalkozásokat csak babaúszó táborok alkalmával tartok. Viszont kádas programot Dunakeszin és környékén a családok otthonában tanítok szülőknek.
Bejelentkezés kádas programra: +3630/6880-976

A babaúszást Benedek Judit a Bárányfelhő Fejlesztő Gyermekközpont gyógytornász-úszásoktatója tartja.
Bejelentkezés babaúszásra: +3630/4354-170

Várunk mindenkit nagy-nagy szeretettel!

Úszópelenka használata kötelező!

Telefonos egyeztetés szükséges!

"A vízzel, mint titokkal való megismerkedésünknek sokféle módja van. Ezek közül az egyik az úszás. Vízből születtünk, nagyrészt vízből vagyunk. A víz nem tárul föl,
a víznek nincsenek titkai;
maga a víz a misztérium."

Dr. Balázs Zoltán

babamoka.hu hattér virág